IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само Токио отсрами азиатските индекси 

Опасенията за нови мерки заради коронавируса в Китай помрачиха настроенията в Азия 

12:09 | 21.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg
Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Азиатските фондови пазари започнаха лошо новата седмица в понеделник. Ситуацията с коронавируса в Китай предизвика безпокойство на континента, където в неделя бе съобщено за първия смъртен случай от пандемията от повече от половин година насам на фона на нарастващите данни за заразените, предава AFP.

Надеждите за облекчаване, които напоследък се разглеждаха като двигател на възстановяването на фондовите пазари, бяха силно помрачени от новината. Сега инвеститорите се опасяват, че Китай може отново да затегне мерките след неотдавнашните предпазливи сигнали за известно отваряне. Поради увеличаването на броя на случаите с Covid-19 населението в големи части на столицата Пекин беше помолено да остане у дома през уикенда.

Това беше особено забележимо на фондовата борса в китайския специален административен район Хонконг: въпреки че намали първоначалните си загуби, Hang Seng там се срина с 1,85% до 17 641,00 пункта. Индексът CSI-300, включващ 300-те най-важни китайски компании на борсите в континенталната част на Китай, спадна с 0,85% до 3769,13 пункта.

В Австралия S&P ASX 200 отстъпи сравнително слабо с 0,17% до 7139,30 пункта. Японският бенчмарк Nikkei 225 беше положителното изключение, като нарасна с 0,16% до 27 944,79 пункта. Topix добави 0,28% до 1972,57 пункта.

През уикенда изборите в Малайзия доведоха до сформиране на нееднороден парламент и партиите се опитват да получат подкрепата на други блокове, за да съставят правителство. По-късно тази седмица Baidu ще представи финансовите си резултати, а в Сингапур ще бъдат представени данни за инфлацията. 

Липсата на ясна печеливша коалиция на изборите в Малайзия през уикенда показва, че политиката в страната се променя, смятат анализатори. Въпреки че реформите на дългогодишната управляваща коалиция Barisan Nasional някога бяха популярни, избирателите, включително младите хора, се ориентират към по-консервативни и религиозни партии. 

О Ей Сун, старши научен сътрудник в Singapore Institute of International Affairs, заяви пред CNBC, че „донякъде реформаторският имидж" на либералната опозиционна партия Pakatan Harapan е заплаха за някои избиратели.

„Смятам, че за PH ще бъде изключително трудно, въпреки че е спечелила много места, да сформира или дори да се присъедини към коалиционно правителство", казва О. 

Историческата загуба на мястото на бившия министър-председател и дългогодишен държавник Махатхир Мохамад в Лангкави показва, че политиката в Малайзия се променя, смята застъпникът за Асамблея за по-добра Малайзия и брат на хвърления в затвора бивш министър-председател Наджиб Разак, Назир Разак.

„Това е необичайно. Искам да кажа, че това е все едно да кажете, че знаете, че хората не гласуват за марки. Те гласуват за това, което можеш да им осигуриш. Така че мисля, че политиката се променя", каза той в понеделник в предаването Squawk Box Asia на CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 21.11.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още